Ravnogorski Biseri

Ge ditt stöd till den bulgariska sånggruppen Ravnogorski Biseri och hjälp till så att deras sånger dokumenteras och sprids över världen!


Intäkter hittills (18 juni 2024) - 51% = 30 527 SEK


Efter 6 års vistelse i byn Ravnogor uppe i Rodopibergen i Södra Bulgarien (varje sommar för byfesten "Nabora" och andra helgdagar 2014-2020) och organisationen av "Vänskapsfestivalen", där sånggruppen stod i spetsen för programmet, vi, Nina Grancharova och Mihail Dinchev beslutade att dessa exceptionella traditionella sånger som Ravnogorski Biseri (Ravnogors Pärlor) sjunger måste dokumenteras och spridas, både i resten av Bulgarien och runt om i världen!
Gruppens sånger är flera hundra år gamla och skiljer sig väldigt mycket från det övriga Rodopi-sångerna. Kvinnogruppen är de sista levande arvtagarna som framför dessa sånger vid festligheter i byn och på mindre festivaler för traditionell musik i Bulgarien.


Vi vill bevara, dokumentera (genom inspelning) och sprida dessa sånger och därför vänder oss till dig och hoppas på ditt stöd, så mycket du kan!


Dokumentationen och distributionen av låtarna kommer att ske genom en ljudinspelning, som kommer att släppas på cd-skiva (CD), men även laddas upp online till alla musik plattformar, sådana som Spotify, Apple Music, iTunes, Youtube m.fl. Vi kommer att spela in de ikoniska sångerna som gruppen framför både a´capella men också ackompanjerade av säckpipa (kaba gajda). Solo sånger kommer också att spelas in. Musik albumet kommer att vara estetiskt utformad och ackompanjerad av ett vackert omslag och ett häfte med fotografier på kvinnorna i den traditionella Ravnogordräkten samt bilder från den vackra naturen som omger byn. Förutom bilder kommer häftet även innehålla sångernas texter samt information om byn och dess sånggrupp, på bulgariska och engelska.
Säckpiparen som kommer att spela till sångerna är ravnogorsonen Angel Uzunov som är en av de mest framstående musikerna i trakten. Han har upprepade gånger vunnit prestigefyllda priser vid säckpipa festivaler och tävlingar.

De 12 kvinnorna i gruppen är:

Angelina Krastanova, Yanka Toneva, Maria Shikova, Nikolinka Puncheva,
Stoyanka Koleva, Nikolinka Bilbileva, Elena Pashkuleva, Elena Stambolieva,
Elena Tomova, Petrunka Smerkaleva, Maria Hristoskova och Nedyalka Hadjieva.
Solister: Nadka Manolcheva och Stoyanka Koleva

Ravnogorski Biseri på scenen i centrum av byn

 

Angel Uzunov - säckpipa (kaba gajda)


Nina GrancharovaMihail Dinchev


Konkret plan
Ljudinspelningen kommer att genomföras i slutet av juni 2024 i själva byn Ravnogor som är sånggruppens hemmamiljö. Vi har bjudit in ett team av ledande proffs inom inspelning, mixning, mastring, fotografi och grafisk design. Dessa är Borislav Zgurovski (​​musiker och ljudtekniker för Folk Ensemble Trakia) och Ivo Christov - designer, fotograf och musikproducent. Layouten och designen av albumet är planerad att vara klara i juli (2024) och dess släpp är planerad till början av augusti 2024. Skivbolaget Aide Aide Music & Dance, som ägs av Mihail Dinchev, släpper officiellt CD:n som kommer att tryckas i en upplaga på 500 exemplar men oxkså även laddar upp albumet online till alla musik plattformar, sådana som Spotify, Apple Music, iTunes, Youtube m.fl. Albumet kommer att få stor spridning och skickas till alla radiostationer, media och program där folkmusik presenteras, både i Bulgarien, Sverige och i världen.


Projektet genomförs i nära samarbete med och stöd från Hotel Borika, Ravnogor samt i samarbete med kulturhuset "23 april 1876-1909." Ravnogor.

Om oss


Organisationen och genomförandet av ljudinspelningen kommer att ledas av:


Nina Grancharova - folksångare, samlare av folksånger med mer än tolv års erfarenhet på området. Hon har även arrangerat "Vänskapsfestivalen" i byn Ravnogor.

Mihail Dinchev - musiker (tambura spelare), kompositör, pedagog, koreograf, folkdansare och konsertarrangör.


Under 2014-2020 anordnade vi ett antal internationella musik- och dans
seminarier i Ravnogor, som syftade till att presentera de rika

bulgariska folkdans- och musiktraditioner för en internationell deltagarskara.

Varför är det viktigt att stötta vårt initiativ?
– Sångerna från Ravnogor är ett europeiskt immateriellt kulturarv, som är viktigt att bevara och presentera för vår tids människor, samt finnas kvar för framtida generationer.

– Sångerna som gruppen framför har ett historiskt värde då de berättar om byns historia, människornas liv, känslorna de delat vid högtider, i dansen och i vardagen, och framförs på den säregna Ravnogor dialekten.

– I en demografiskt snabbt föränderlig värld är det viktigt att skapa en slags bro av ljud, bild och minne mellan de gamla, oss själva och våra barn genom denna traditionella kultur.


Du får!

Alla som donerat minst 300 SEK kommer att få en CD med de fängslande Ravnogor sångerna! Du kommer också att känna tillfredsställelsen för att du är en del av detta projekt och att du har bidragit till att föreviga något som annars skulle kunna gå förlorat.

För alla som donerat 800 SEK eller mer kommer det att finnas en valfri gåva. Gåvan är ett pärlarmband och en så kallat kyustek (pärlhalsband) som är handgjorda av Maria Hristoskova, medlem i sånggruppen! Genom din donation och gåvan du får så ger du Maria möjligheten att tjäna något extra på sitt sällsynta hantverk.


gåvor


Maria Hristoskova

Om du är ett företag som vill vara sponsor med ett större belopp, vänligen kontakta oss via e-post: tamburist[at]gmail.com

Budget
Kampanjens totala budget är 59 000 SEK, som vi kommer att försöka samla in från både donationer och sponsring.

Kampanjens sista datum är 30 juli 2024.


Pengarna kommer att användas till följande:
- ljudinspelning, mixning och mastering

- fotografi, layout och omslagsdesign

- PR-video för själva projektet

- tryck av skivor, omslag och häfte i en upplaga av 500 st

- organisation och förberedelse av projektet

- betalning för handgjorda gåvor beroende på beställningarna
- transport, hotell och mat för de fyra funktionärerna Nina (arrangör), Mihail (producent), Borislav (ljudtekniker),

Ivo (fotograf och designer) och Angel Uzunov (musiker) under inspelningsperioden (juni 2024)

- avgifter för banköverföringar 4-5 %- släpp av albumet på online musik plattformarna

Betalning:
1. Via banköverföring i SEK eller EUR(SEPA) till konto:

Iban: LT69 3250 0059 5486 4814

Swift/Bic: REVOLT21

(kontoinnehavare Mihail Dinchev)

Revolut Bank UAB

(Adress: Konstitucijos ave. 21B, 08130 Vilnius, Litauen)

Skriv i medddelande: Ravnogorski Biseri + ditt telefonnummer (så att vi kan nå dig när albumet är ute)

OBS! Om du skänker 800 SEK eller mer, skriv "gåva" + ditt telefonnummer i meddelande raden om du vill ha gåvan(halsband och armband)


2. Via PayPal:

Till mailadressen: tamburist[at]gmail.com

Skriv i medddelande: Ravnogorski Biseri + ditt telefonnummer (så att vi kan nå dig när albumet är ute)

OBS! Om du skänker 800 SEK eller mer, skriv "gåva" + ditt telefonnummer i meddelande raden om du vill ha gåvan (halsband och armband)


3. På plats:
Om du är i Ravnogor så kan du ge ditt bidrag i kontanter i biblioteket i byns kulturhus "23 april 1876-1909". , adress: Str. "Parva - 64". Lämna även ditt telefonnummer till bibliotekarien så att vi kan nå dig när albumet är ute.
OBS! Om du skänker 800 SEK eller mer och vill ha gåvan (halsband och armband), vänligen meddela det till bibliotekarien och lämna ditt telefonnummer.