Равногорски Бисери

Подкрепете певческа група Равногорски Бисери и помогнете песните им да бъдат документирани и разпространени по света!

Събрани средства до този момент (18 юни 2024) - 51% = 4958 лв


12-те жени от групата са:
Ангелина Кръстанова, Янка Тонева, Мария Шикова, Николинка Пунчева,

Стоянка Колева, Николинка Билбилева, Елена Пашкулева, Елена Стамболиева,

Елена Томова, Петрунка Смъркалева, Мария Христоскова и Недялка Хаджиева.

Солистки: Надка Манолчева и Стоянка КолеваРавногорски Бисери на сцената в центъра на селото

 


Ангел Узунов - гайда

След 6 години пребиваване в с.Равногор, Пазарджишко (всяко лято за Набора и други празници 2014-2020) и организирането на „Фестивала на Приятелството“, където певческата група бяха на чело на програмата, ние, Нина Грънчарова и Михаил Динчев решихме че тези изключителни традиционни песни, които Равногорските Бисери пеят, трябва да бъдат документирани и разпространени, както в останалите части на България, така и по света!


За това се обръщаме към вас и се надяваме на вашата подкрепа, кой с колкото може!


Документирането и разпространението на песните ще стане чрез звукозапис, който ще бъде издаден на компакт диск (CD), но също и качен във всички музикални онлайн платформи като Spotify, Apple Music, iTunes, Youtube и др. Ще запишем емблематични песни от репертоара на певиците от групата, в съпровод на каба гайда, както и солови изпълнения. Дискът ще бъде естетически оформен и съпровождан от красива обложка и книжно тяло, от които ще грейне красотата на традиционната равногорска носия, както и великолепието на природата около селото. Освен фотоси, книжката ще съдържа информация за с.Равногор и неговата певческа група, на български и английски език, както и текстовете на песните.


Гайдарят който ще отсвирва на певиците е равногорският син и един от най-изявените

в областта Ангел Узунов, който не веднъж е печелил престижните за Родопите

награди от редица гайдарски надсвирвания. Нина Грънчарова Михаил Динчев

За нас


Организацията и осъществяването на звукозаписа ще бъде ръководено от:


Нина Грънчарова - народна певица, събирач на народни песни с над дванадесет годишна дейност иорганизатор на „Фестивала на Приятелството“ в с. Равногор.


Михаил Динчев - музикант (тамбурист), композитор, педагог, хореграф по

български народни танци и организатор на концерти.


От 2014-2020 ние организирахме редица международни музикални и танцови

семинари в с. Равногор, целящи да представят богатството на българския

фолклор на международна публика.

Конкретен план

Звукозаписът ще бъде осъществен в края на месец юни 2024 на място в с. Равногор където е автентичната среда на Равногорските Бисери. Поканили сме екип от водещи професионалисти в областта на записа на народни песни, фотографията и графичния дизайн. Това са Борислав Згуровски (тон режисьор, музикант и озвучител на Фолк. Анс.Тракия) и Иво Христов - дизайнер, фотограф и музикален продуцент. Оформлението и дизайна на диска е планувано да бъде завършено през юли (2024), а издаването му е насрочено за началото на август 2024.
Издателска компания Aide Aide Music & Dance, която е собственост на Михаил Динчев, официално ще издаде диска, който ще бъде отпечатан в тираж от 500 бр. Албумът ще бъде широко разпространен и изпратен на всички радиостанции, медии и предавания, където се представя фолклорна музика, както в България така и в чужбина.


Проектът се осъществява в тясно сътрудничество с и подкрепа от хотел Борика, с. Равногор както и в сътрудничество с читалище "23 Април 1876-1909 г.” с.Равногор.

Защо е важно да ни подкрепите?

- Равногорските песни са част от българската ни идентичност и също така нематериално културно наследство, което е важно да се запази и представи на хората от съвремието ни, както и остане за идните поколения.
- Песните на Равногорските Бисери имат историческа стойност разказвайки историята на селото, бита на хората, емоциите които те са делили на празник и в ежедневието и се изпълняват на типичния равногорски диалект.
- В един демографски бързо променящ се свят е важно чрез тази традиционна култура да създадем един своеобразен мост от звук, визия и памет между старите хора, нас самите и децата ни.


Вие получавате
Всички дарили минимум 50 лв ще получат диска с прекрасните равногорски песни, които ще ви пленят със своята душевност! Ще останете и с приятното чувство, че сте част от това начинание и че сте увековечили нещо, което иначе може да се изгуби!

За всички дарили 150 лв или повече ще има награда по желание. Това ще е мънистена гривна и т. нар. кюстек (мънистен гердан) ръчно изработен от Мария Христоскова, която е член на певческата групата! По този начин давате възможност на Мария да спечели нещо допълнително от своя прекрасен занаят и ѝ подарявате вашето внимание.


наградиМария Христоскова

В случай че сте фирма или компания, която желае да бъде спонсор с по-голяма сума, моля свържете се с нас на имейл: tamburist[at]gmail.com

Бюджет

Общият бюджет на кампанията е 9000 лв, които ще се опитаме да съберем както от дарения така и от спонсорство. Крайния срок на кампанията е 30 юли 2024.


Парите ще бъдат използвани за следното:

- звукозаписа, смесване и мастеринг
- фотография, дизайн на обложката и художествена обработка
- рекламно видео за самия проект
- печат на дискове, обложки и книжно тяло в тираж от 500 бр
- организация и подготовка на кампанията
- заплащане за ръчно изработени награди, в зависимост от поръчките

- транспорт, хотел и храна за четиримата функционери Нина (организатор), Михаил (продуцент), Борислав (тон инженер) и Иво (фотограф и дизайнер) и Ангел Узунов (музикант) в периода на записа (юни 2024)
- такси за банковите преводи 4-5%
- издаване на албум по музикалните онлайн платформи

Плащане:


1. По банков път в лева или евро на сметка:
Iban: LT69 3250 0059 5486 4814
Swift/Bic: REVOLT21

(притежател на сметката Mihail Dinchev)
Revolut Bank UAB
(Адрес: Konstitucijos ave. 21B, 08130 Vilnius, Lithuania)
Основание към сметката: Ravnogorski Biseri

Внимание! В случай че дарите 50 лв или до 150 лв напишете и вашият телефонен номер (с кода на страната където пребивавате) в основанието. По този начин ще можем да ви съобщим, когато албума е готов и ще ви го изпратим.

В случай че дарите 150 лв или повече, напишете в основанието „nagrada“ + вашият телефонен номер ако желаете наградата гердан и гривна.


2. Чрез PayPal:
На мейладрес: tamburist[at]gmail.com
Основание към заплащането: Ravnogorski Biseri
Внимание! В случай че дарите 150 лв или повече, напишете в основанието „nagrada“ + вашият телефонен номер ако желаете наградата гердан и гривна.


3. На място:
Ако сте в с. Равногор, можете да дарите директно на място в библиотеката към чителище "23 Април 1876-1909 г.” , адрес: Ул. „Първа - 64“
Внимание! В случай че дарите 50 лв или до 150 лв оставете и вашият телефонен номер (с кода на страната където пребивавате) на библиотекарката. По този начин ще можем да ви съобщим, когато албума е готов и ще ви го изпратим.

В случай че дарите 150 лв или повече и желаете наградата от гердан и гривна, моля съобщете това на библиотекарката и оставете вашия телефонен номер.